Tanusítványaink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucfenyő

Picea abies

Származás, elterjedés: Európa

Közép- és Észak-Európa legelterjedtebb és egyik legfontosabb fafaj csoportja.
Fehéres, szalmasárga színű (ritkán előfordul vöröses színárnyalat is, főleg az igen nedves termőhelyeken). Az évgyűrűn belül a korai és a késői pászták színben élesen elkülönülnek, de a két pászta sötétebb színe a sugármetszeten enyhe csíkozottságot, a húrmetszeten pedig szép rajzolatot eredményez. A gyantajáratok igen gyakoriak. Hosszú rostjainak, egyenletes, finom szerkezetének köszönheti kiváló akusztikai és rugalmassági jellemzőit (pl. ezért jó hangszerfa és a legjobb papíripari nyersanyag). Az Európát erősen sújtó erdőpusztulások legtöbbet szenvedő fafaja a lucfenyő. Az epidémikus megbetegedések, az ezekkel gyakran együtt fellépő színkárosodások elsődleges okai a megváltozott ökológiai viszonyok (nagy szárazság) és az erős légköri szennyeződések. A lucfenyő szerkezeti célú felhasználását és megmunkálását legjelentősebben a göcsösség befolyásolja. A fatestben igen gyakoriak a "gyantatáskák". A kitermelt lucfenyő faanyaga csekély ellenállást mutat a rovar- és gombakárosítókkal szemben. Valamivel kevésbé hajlamos a kékülésre, mint az erdei fenyő. A mechanikai megmunkálás (forgácsolás, aprítás, hasítás) szempontjából a legelőnyösebb fafajnak tekinthető (kivételt képez a csavarodott faanyag). Jól ragasztható, csavarozható. Kiválóan ragasztható valamennyi ragasztóanyaggal. Felületkezelésnél a gyantaömlenyek (táskák) eltávolítására kell nagy gondot fordítani. Pácolás esetén a két pászta közötti eltérés előnyös megjelenést eredményez. A nagy tömegben rendelkezésre álló, viszonylag homogén minőségű, jól megmunkálható, könnyű, szilárd lucfenyő gyalult kivitelben kerül felhasználásra. Például ablak- és ajtóelemek, bútorlécek, gyalult profillécek, lambériák, külső és belső épületelemek, létrák, lépcsők részei, "biobútorlapok" stb. (a lucfenyő kevésbé esztétikus megjelenésű, mint a borovi fenyő, így épületasztalos ipari felhasználása kisebb). Kapható hossztoldott vagy toldásmentes kivitelben.

Vörösfenyő

Larix

Származás, elterjedés: Kanadától Szibériáig

A nemzetközi fakereskedelemben 6 különböző vörösfenyőfajnak van jelentősége (e fajokat általában egységesen vörösfenyőnek nevezik). A vörösfenyő Európa egyetlen lombhullató fenyőfaja. Színe sárgásfehér. A geszt sötét, vörösbarna. Az évgyűrűn belül a két pászta határozottan elkülönül, a sötét, sűrű szövetű kései pászta részaránya elérheti a 40%-ot is. A pászták határozott színbeli elkülönülése a vörösfenyőnek markáns, esztétikus rajzolatot biztosítanak. A gyantajáratok viszonylag aprók, szabad szemmel alig láthatók. A frissen kitermelt faanyag erősen gyantaillatú. A tartós faanyagnak viszonylag kevés a károsítója. A vörösfenyőt kiválóan lehet felhasználni minden olyan szerkezetnél, terméknél, ahol a tartósság, a szilárdság és a keménység fontos követelmény. Az elterjedtebb fenyők közül egyedül a vörösfenyőt sorolhatjuk a "közép kemény fák" közé. Igen tartós, időjárásálló. E tulajdonságát gyanta- és csersavtartalmának, illetve nagy sűrűségének köszönheti. Becsült tartóssága: szabadban 65 év, víz alatt 500 év, állandóan száraz körülmények között (zárt épületben): 1800 év. Az összes forgácsoló eljárással jól megmunkálható, de a gyantatáskák és az esetenkénti csavarodottság gondot okozhat. Jól faragható. Könnyen szegezhető, csavarozható. Mindenféle ragasztóanyaggal jól ragasztható. Különösen azokon a területeken keresett, ahol a tartósság és a szilárdság a fontos. Így felhasználhatják a földmunkákhoz (pl. partvédelem), a bányászatban (aknafa), víz- és hídépítésben, malomépítésben. Szép, határozott rajzolata előnyös a furnérgyártásban, tetszetős lépcsők, bútorok, ablakok, falburkolatok készíthetők belőle. Gyantájából készítik a "velencei terpentint". Kapható hossztoldott vagy toldásmentes kivitelben.

Meranti

Shorea spp

Származás, elterjedés: Délkelet-Ázsia


Malaysiából és Indonéziából származó, jó tulajdonságai miatt (könnyű megmunkálhatóság, szilárdság, tartósság) a legjobban ismert és keresett fafaj az ablak- és ajtógyártáshoz Európában. A fa szijácsa és gesztje nem különül el élesen, színe a közép-vöröstől a mélyvörösig, néha a mély vöröses-barnáig változik. Fája relatív könnyű, nagyon jól megmunkálható. Nagyon fontos, hogy a merantit már a fűrészüzemben a szín és sűrűség szerint megfelelően osztályozzák, hogy az azonos tartósságot és szárítási viselkedést megőrizzék. Egyenletes időjárási körülmények között nő, emiatt nem vetemedik, nem gyantás, mutatós. Európában nagyobb mennyiségben használják a kül- és beltéri nyílászáró gyártásban, mint az összes többi egzótát együttvéve. Csak toldásmentes kivitelben kapható.

Tölgy

Quercus

Származás, elterjedés: Európa

Az egyes tölgyfajok az eocén időszak közepe után kezdtek kialakulni, amikor a kontinensvándorlás, majd az éghajlat változásai jelentősen átalakították a korábbi élőhelyeket. Az amerikai és közép-európai tölgyek lombhullatók, a mediterrán vidéken, Kis-Ázsiában és Iránban honos fajok többnyire örökzöldek. A tölgyfajok gyakran kereszteződnek és így változatos hibrideket hoznak létre. Értékes, jól megmunkálható keményfa, de csak gőzölés után hámozható, faragható. Keskeny szíjácsa sárgásfehér, gesztje sárgásbarna. A legtöbb faj fáját kíméletesen kell szárítani, mert könnyen repedezik. Tartós ipari fa, amiből egyaránt készítenek bútorokat, hordókat, parkettát, használják épületasztalos ipari termékek gyártására is. Csersavtartalma miatt biológiai ellenálló képessége is jó. Gombásodásnak kifejezetten ellenáll. A tölgy szinte minden európai kultúrában jelentős szerepet kapott, mint az istenek fája. Jelképezi az ősök tiszteletét, a rendületlen kitartást – ezért koszorúzza a magyar címert is. Csak toldásmentes kivitelben kapható.

 

 

 

 

 

 

 

 Beszállító partnereink

Schiller

Klaes

Airo thermKészítette: Silverside Stúdió

 

 

Ennek a tartalomnak a megjelenítéséhez Adobe Flash lejátszó szükséges!

Get Adobe Flash player